Descriere Terapie Prin Presiune Negativa

Ghid pacient – Ce este terapia prin presiune negativa?

Un sistem complex este aplicat pe plaga iar cu ajutorul presiunii subatmosferice controlate este aspirat excesul de fluid si materialul contaminat grabind astfel vindecarea plagii.

• Cum functioneaza?

Pe patul plagii este aplicat un kit special de pansament peste care se pune o folie adeziva tranparenta care sigileaza plaga. Tubul de dren din plaga este conectat la aparatul de presiune negativa si la canistra. Dupa pornirea aparatului este aspirat excesul de fluid din plaga in canistra. Prin acest sistem este imbunatatita circulatia sanguina la nivelul plagii, ceea ce duce la stimularea vindecarii plagii.

Aparatul de presiune negativa este electric, putand functiona pe baterie pana la 20 – 40 de ore, dupa care poate fi reincarcat.

• Pentru cate ore pe zi se poate folosi terapia prin presiune negativa?

Pentru a beneficia de toate avantajele terapiei, se recomanda folosirea continua (de cate ori este posibil) pentru ca altfel exista riscul unei intarzieri in vindecarea plagii.

• Cat dureaza pana cand se vede o imbunatatire in vindecarea plagii?

Durata de timp in care se va vedea o imbunatatire in vindecarea plagii este diferita de la pacient la pacient – depinde de conditia generala a pacientului, de tipul si dimensiunea plagii si de tratamentul care a fost prescris. In cele mai multe cazuri se va vedea o imbunatatire a plagii chiar la schimbarea primului pansament, dar in cazurile mai complicate poate dura cateva saptamani.
Terapia poate fi folosita pentru a inchide plaga complet sau terapia poate fi incetata inainte de inchiderea completa a plagii si inlocuita cu un pansament fara folosirea presiunii negative.
Daca plaga nu prezinta nici o imbunatatire, terapia poate fi incetata si se va face o reevaluare a situatiei pacientului.

• Cum va arata pansamentul cand functioneaza aparatul?

In timpul functionarii aparatului, pansamentul se va micsora iar filmul de deasupra pansamentului va arata “ca o stafida” .

• Este dureros?

Prima data cand se va porni aparatul apare o usoara senzatie de tractiune sau absorbtie, dar nu apare durere. Daca cumva apare senzatia de durere trebuie instiintate cadrele medicale. Acestia pot recomanda micsorarea presiunii aplicate si/sau asocierea acestei masuri cu medicatia antialgica.

• Cat de des trebuie schimbat pansamentul?

De obicei pansamentul se schimba de 2 – 3 ori pe saptamana, insa in unele cazuri se poate schimba si mai des. Depinde de tipul, dimensiunea si pozitia plagii.

• Apare durere la schimbarea pansamentului?

Unele persoane pot simtii un usor disconfort in timpul schimbarii pansamentului, depinde de pozitia si de dimensiunea plagii. Daca apare disconfort trebuie instiintata persoana care schimba pansamentul.

• Mobilitatea in timpul terapiei prin presiune negativa

De obicei pacientul se poate deplasa, dar acest lucru depinde de pozitia plagii si de  eventuale tratamente suplimentare.

• Dusul si baia

– pansamentul de la suprafata plagii este impermeabil
– se poate face dus cu pansamentul pe loc cu conditia ca pacientul sa aiba grija sa nu se imbibe pansamentul cu apa.
– inainte de dus sau baie – a se evita ca apa sa vina in contact cu o sursa de electricitate (trebuie sa deconectati aparatul si tubulatura care se conecteaza la aparat).

• Ce se intampla daca aparatul emite un sunet de alarma?

Toate aparatele au un sistem de alarma atat audio cat si vizual, ceea ce face mai simpla detectarea unei probleme. Cele mai multe probleme sunt simplu de rezolvat, spre ex.
– nivel scazut al bateriei: trebuie conectat aparatul la o sursa de curent
– nivel scazut de vacuum: presiunea poate scadea din cauza unei pierderi de aer din pansament, tubulatura sau canistra, ceea ce poate fi rezolvat prin inlocuire.
– nivel de vacuum prea mare: in acest caz aparatul a detectat un nivel de vacuum crescut si se va inchide singur

• De semnalat cadrelor medicale imediat:

Daca apare sangerare pe tubulatura sau in canistra:
– se opreste imediat aparatul
– se face presiune pe plaga
– nu se indeparteaza pansamentul
– se cheama asistenta sau doctorul

Daca plaga arata mai rosie decat de obicei sau apare un miros ciudat
Daca apare durere
Daca alarma nu se opreste
Daca aparatul a fost inchis mai mult de 2 ore
Daca apare o schimbare la nivelul plagii (culoarea sau o cantitate mare de fluid)

• Alte informatii importante

Trebuie evitata varsarea de lichide pe aparatul de presiune negativa, acesta trebuie sa fie tot timpul uscat
nu trebuie reparat de persoane neautorizate

Terapia prin presiune negativa este indicata pentru tratamentul unor plagi care stagneaza in vindecare, in special pentru ulcere de decubit (escare), ulcere diabetice si varicoase, plagi postoperatorii, plagi traumatice, pre si post transplant de piele.

Smith & Nephew introduce “Sistemul RENASYS” – o gama completa de aparate pentru terapia prin presiune negativa, kituri speciale de pansament si canistre.

    1. SISTEM PORTABIL RENASYS GO

 

Descriere


RENASYS GO este un aparat portabil, usor si are un design ergonomic permitand pacientului sa continue tratamentul in timpce-si desfasoara activitatile zilnice.

Caracteristici:

Aparat usor cu o mare gama de optiuni
Silentios si usor de folosit
Display electronic util atat medicului cat si pacientului
Functie de blocare pentru ca pacientul sa nu poata schimba setarea de presiune indicata de medic
Canistra sigilata de 300 ml
O gama larga de alarme de siguranta incluzand nivel de presiune scazuta, nivel ridicat de vacuum, blocaj, canistra plina, nivel de baterie scazut

Avantaje:

Excelenta portabilitate permitand pacientului sa-si continue activitatile zilnice
Nivel scazut de zgomot pentru confortul si complianta pacientului
Caracteristici sigure atat pentru pacient cat si pentru medic
Design atragator creste increderea pacientului
Geanta aparatului ajuta pacientul sa-si pastreze demnitatea

Indicatii:

RENASYS GO este indicat pentru pacientii care primesc terapie prin presiune negativa pentru a grabi vindecarea plagii prin indepartarea fluidelor, exsudatului si materialelor infectioase.
Exemple de tipuri de plagi:
– Plagi cronice
– Plagi acute
– Plagi traumatice
– Plagi sub acute si dehiscente
– Ulcere ( precum ulcerul de presiune sau diabetic)
– Arsuri partiale
– Grefe de piele

Contraindicatii / Precautii:

Folosirea aparatului RENASYS GO este contraindicata in prezenta:
– Tesutului necrotic cu escare
– Osteomielita netratata
– Malignitate in plaga (cu exceptia ingrijirilor paleative care imbunatatesc calitatea vietii)
– Artere, vene, organe si nervi expuse
– Fistule neexplorate si non enterice
– Zone anastomoza

Atentionari:

1. Pacientii trebuie monitorizati pentru sangerare. Daca apare brusc sangerarea, se intrerupe imediat terapia, se iau masurile adecvate pentru stoparea sangerarii si se contacteaza medicul curant.
2. Pacientii care prezinta o hemostaza deficitara sau care primesc terapie anticoagulanta au un risc crescut de sangerare. In timpul terapiei, se evita folosirea produselor hemostatice care pot creste riscul de sangerare.
3. Marginile ascutite sau fragmentele de os trebuie acoperite sau indepartate inaintea de folosirea sistemului RENASYS GO, din cauza riscului de perforare a organelor sau vaselor de sange in timp ce pacientul este sub terapie prin presiune negativa.
4. A nu se folosi RENASYS GO pe vase de sange, nervi sau organe expuse.
5. In cazul in care este necesara defibrilarea, inainte trebuie deconectat aparatul de plaga. Daca plaga interfera cu zona pe care se face defibrilarea se indeparteaza si pansamentul.
6. Aparatul RENASYS GO nu este compatibil RMN sau CT. A nu se aduce aparatul in zona in care se face RMN sau CT.
7. In timpul transportului, operarii, repararii sau pastrarii aparatului RENASYS GO si a accesoriilor sale, exista riscul de aspirare a lichidelor infectioase sau contaminate din cauza folosirii incorecte a aparatului. Trebuie luate precautii de cate ori se lucreaza cu aparatul in conditii de potentiala infectie.
8. Nu exista studii despre folosirea aparatului RENASYS GO in pediatrie. Cand se prescrie folosirea aparatului trebuie luate in considerare greutatea si dimensiunea pacientului.
9. Aparatul RENASYS GO nu trebuie folosit in zone unde exista pericol de explozie. (ex. Unitati oxigen)
10. RENASYS GO nu trebuie folosit in prezenta amestecurilor anestezice de aer sau oxigen sau protoxid de azot.
11. Aparatul si kiturile de canistra sunt livrate nesterile si nu trebuie folosite pe un camp steril.

Precautii:

A nu se clampa nici o parte din tubulatura.
1. Precautiile trebuie luate pentru pacientii care:
– primesc terapie anticoagulanta sau inhibitori antiplachetari, sangerare activa sau vase de sange sau organe slabite
– sufera de hemostaza deficitara
– malnutritie netratata
– pacienti combativi sau necomplianti
– sufera de plagi in vecinatatea vaselor de sange sau fascie fragila
2. Plagile infectate pot necesitata schimbarea mai frecventa a pansamentului
3. Monitorizarea regulata a plagii pentru verificarea aparitiei semnelor de infectie
4. Terapia trebuie mentinuta pornita pe faza de continuu pe durata tratamentului. Pot exista situatii cand pacientii trebuie sa fie deconectati de la aparat, spre ex. Pentru activitatile zilnice sau pentru testele pe care le mai au de efectuat. Daca trebuie sa fie deconectat tubulatura din pansament trebuie clampata si capatul tubului trebuie acoperit cu capacelul atasat. A nu se clampa nici o alta parte a tubulaturii. Durata de timp pentru care pacientul poate sta deconectat de la aparat este stabilita de medic in functie de caracteristicile fiecarui pacient in parte. Factorii care sunt luati in considerare includ cantitatea de exsudat, zona in care se afla plaga, integritatea pansamentului, riscul de infectie al pacientului si incarcatura bacteriana din plaga.
5. Acest lucru trebuie efectuat de personalul autorizat. Aparatul trebuie folosit doar de personalul medical autorizat.Utilizatorii trebuie sa aiba cunostiinte medicale specifice.
6. Daca aparatul a stat latemperaturi sub limita inghetului, trebuie adus la temperatura camerei inainte de utilizare, alfel se poate deteriora.
7. Trebuie sa va asigurati ca tubulatura este conectata corect si fara a exista riscul de scurgere sau blocare in circuitul vacuumului.
8.  A se pozitiona aparatul si tubulatura corect pentru a evita riscul de producere a obstructiei atunci cand pacientul sta in pozitie culcata.
9. In timpul dusului sau baii,pacientul trebuie deconectat de la aparat.
10. Daca orice lichide ajung in aparat, se intrerupe folosirea aparatului si se returneaza furnizorului autorizat pentru service.
11. A nu se aplica servetele SKIN PREP direct pe plaga
12. Monitorizati regulat aparatul RENASYS GO si locul plagii in timpul terapiei pentru a asigura confortul pcientului.
13. Structurile precum os sau tendon trebuie acoperite de un pansament non aderent.
14. Nivelul de vacuum nu trebuie sda fie dureros. Daca pacientul acuza disconfort cu nivelul de vacuum,  acesta trebuie redus.
15. RENASYS GO trebuie utilizat doar cu consumabile produse de firma SMITH & NEPHEW.

    2. SISTEM STATIC RENASYS EZ

 

Descriere

RENASYS EZ asigura toate beneficiile oferite de terapia prin presiune negativa si imbunatateste performanta privind confortul pacientului si eficacitatea costului. Este usor de folosit. RENAYS EZ este indicat pentru o gama larga de plagi chirurgicale, traumatice si cronice.

Caracteristici:

Pompa puternica care poate fi folosita in plagile cu cantitati mari de exsudat.
Control analog intuitiv
Setari diferite de presiune
Optiuni la alegere pentru canistre
Optiuni pentru fixarea pe patul pacientului sau pe stativ
O gama larga de alarme de siguranta incluzand nivel de presiune scazuta, blocaj, canistra plina, nivel de baterie scazut
Functie de blocare pentru pacient
Durata de viata a bateriei este de 40 ore.

Avantaje:

Abilitatea de a trata o gama larga de plagi
Noile imbunatatiri permit o folosire facila
Folosire in deplina siguranta atat pentru pacient cat si pentru medic
Aparat robust si durabil
Durata mare de viata a bateriei permit folosirea pe o durata mai lunga in sala de operatii

Indicatii:

RENASYS EZ este indicat pentru pacientii care primesc terapie prin presiune negativa pentru a grabi vindecarea plagiiRENASYS EZ este indicat pentru folosirea pe urmatoarele tipuri de plagi:

– Escare de debit
– Ulcere diabetice / neuropatice
– Ulcere varicoase
– Plagi traumatice
– Plagi post operatorii si dehiscente
– Fistule explorate
– Grefe de piele

Contraindicatii / Precautii:

Folosirea aparatului RENASYS EZ este contraindicata in prezenta:
– Tesutului necrotic cu escare
– Osteomielita netratata
– Malignitate in plaga (cu exceptia ingrijirilor paleative care imbunatatesc calitatea vietii)
– Artere, vene, organe si nervi expuse
– Fistule neexplorate si non enterice
– Zone anastomoza

Atentionari:

1. Pacientii trebuie monitorizati pentru sangerare. Daca apare brusc sangerarea, se intrerupe imediat terapia, se iau masurile adecvate pentru stoparea sangerarii si se contacteaza medicul curant.
2. Pacientii care prezinta o hemostaza deficitara sau care primesc terapie anticoagulanta au un risc crescut de sangerare. In timpul terapiei, se evita folosirea produselor hemostatice care pot creste riscul de sangerare.
3. Marginile ascutite sau fragmentele de os trebuie acoperite sau indepartate inaintea de folosirea sistemului RENASYS EZ, din cauza riscului de perforare a organelor sau vaselor de sange in timp ce pacientul este sub terapie prin presiune negativa.
4. A nu se folosi RENASYS EZ pe vase de sange, nervi sau organe expuse.
5. In cazul in care este necesara defibrilarea, inainte trebuie deconectat aparatul de plaga. Daca plaga interfera cu zona pe care se face defibrilarea se indeparteaza si pansamentul.
6. Aparatul RENASYS EZ nu este compatibil RMN sau CT. A nu se aduce aparatul in zona in care se face RMN sau CT.
7. In timpul transportului, operarii, repararii sau pastrarii aparatului RENASYS EZ si a accesoriilor sale, exista riscul de aspirare a lichidelor infectioase sau contaminate din cauza folosirii incorecte a aparatului. Trebuie luate precautii de cate ori se lucreaza cu aparatul in conditii de potentiala infectie.
8. Nu exista studii despre folosirea aparatului RENASYS EZ in pediatrie. Cand se prescrie folosirea aparatului trebuie luate in considerare greutatea si dimensiunea pacientului.
9. Aparatul RENASYS EZ nu trebuie folosit in zone unde exista pericol de explozie. (ex. Unitati oxigen)
10. Aparatul si kiturile de canistra sunt livrate nesterile si nu trebuie folosite pe un camp steril.

Precautii:

A nu se clampa nici o parte din tubulatura.
1. Precautiile trebuie luate pentru pacientii care:
primesc terapie anticoagulanta sau inhibitori antiplachetari, sangerare activa sau vase de sange sau organe slabite
sufera de hemostaza deficitara
malnutritie netratata
pacienti combativi sau necomplianti
sufera de plagi in vecinatatea vaselor de sange sau fascie fragila
2. Plagile infectate pot necesitata schimbarea mai frecventa a pansamentului. Monitorizarea regulata a plagii pentru verificarea aparitiei semnelor de infectie
3. Terapia trebuie mentinuta pornita pe faza de continuu pe durata tratamentului. Pansamntul nu trebuie lasat pe loc daca nu se continua terapia prin presiune negativa.
4. Aparatul trebuie folosit doar de personalul autorizat.Utilizatorii trebuie sa aiba cunostiinte medicale specifice.
5. Daca aparatul a stat la temperaturi sub limita inghetului, trebuie adus la temperatura camerei inainte de utilizare, alfel se poate deteriora.
6. Trebuie sa va asigurati ca tubulatura este conectata corect si fara a exista riscul de scurgere sau blocare in circuitul vacuumului.

 

    3. KITURI PANSAMENT RENASYS

Descriere

Smith & Nephew ofera un portofoliu variat de kituri de pansament in functie de nevoile individuale ale pacientilor si de tipul plagii. Pentru prima data cadrele medicale au libertatea de a alege tipul de pansament dorit (pansament sau spuma poliuretanica).

 

COMPONENTE KIT SPUMA POLIURETANICA KIT MIC KIT MEDIU KIT MARE KIT XL
Coduri produs 66800794 66800795 66800796 66800797
SOFT PORT 1 buc 1 buc 1 buc 1 buc
SPUMA POLIURETANICA 1 buc 1 buc 1 buc 1 buc
FILM TRANSPARENT 1 buc 2 buc 3 buc 6 buc

 

COMPONENTE KIT PANSAMENT ANTIMICROBIAN KIT MARE
Coduri produs 66800961
SOFT PORT 1 buc
PANSAMENT ANTIMICROBIAN 1 buc rola si 1 buc pansament
FILM TRANSPARENT 3 buc

 

CONSUMABILE AMBALATE INDIVIDUAL CODURI
SOFT PORT 66800799
FILM TRANSPARENT 66800394
FILM TRANSPARENT XL 66800853
CONECTOR IN Y 66800971
CANISTRA RENASYS EZ 800 ML 66800912
CANISTRA RENASYS EZ 250 ML 66800913
CANISTRA RENASYS GO 300 ML 66800914
CANISTRA RENASYS GO 750 ML 66800916

 

    4. SISTEM de unica folosinta PICO – download ghid

 

Terapia prin presiune negativa se realizeaza prin intermediul unei presiuni subatmosferice controlate, printr-un sistem sigilat care grabeste procesul de vindecare al plagii. Prin aplicarea presiunii negative la nivelul plagii si prin intermediul unor kituri speciale de pansament se obtine apropierea marginilor plagii, eliminarea excesului de fluid din plaga si imbunatatirea fluxului sangvin, determinand evolutia favorabila a plagii.