Descriere Tratamentul Modern al Plagilor Acute si Cronice

Identificarea si depasirea barierelor de vindecare a plagilor cronice este esentiala pentru stabilirea unui tratament corect.
Trebuie efectuata o evaluare aprofundata a plagilor, inclusiv analiza holistica a starii de sanatate a pacientului, evaluarea locala a caracteristicilor plagii si istoricul.
Analiza acestor factori ajuta la stabilirea unui tratament adecvat (produse si tehnici) pentru a obtine vindecarea rapida a plagilor.

Evaluarea locala a plagilor:

  • viabilitatea tesuturilor
  • inflamatia si infectia
  • dezechilibrul umiditatii
  • monitorizarea epitelizarii (vindecarea)

Evaluarea caracteristicilor fizice a ranilor:

  • localizare, dimensiuni (baza/adancime)
  • prezenta durerii
  • starea patului plagii

Evaluarea stării generale de sănătate a pacientului

  • varsta pacientului
  • prezenta bolilor si/sau utilizarea de medicamente
  • obezitatea sau nutritia proasta
  • circulatia sanguina defectuoasa
  • stilul de viata (fumatul, abuzul de alcool)

ABORDAREA TIME ( Tissue / Infection / Moisture / Epithelization )

Odata cu recunoasterea conceptului de vindecare a plagilor in mediu umed si a strategiei de pregatire a patului plagii pentru vindecare, tratamentul plagilor a cunoscut modificari importante in ultimii 50 de ani.

Principiul TIME ofera o abordare sistematica pentru tratamentul plagilor. TIME se bazeaza pe 4 domenii clinice si conduce la vascularizarea plagilor cronice, facilitand eficacitatea altor masuri terapeutice. Utilizarea acestei metode presupune ca la fiecare plaga cu vindecare lenta sa fie evaluate tesutul existent la nivelul plagii (T), prezenta inflamatiei sau a infectiei (I), a umiditatii in exces (M) si a ratei de epitelizare (E).
Obiectivele care stau la baza principiului TIME sunt:

T – Tissue Non-Viable or Deficient – debridarea tesuturilor nonviabile
I – Infection or Inflammation – prevenirea si controlul inflamatiei si infectiei
M – Moisture Imbalance – controlul umiditatii/managementul exsudatului
E – Epidermal Margin – non advancing or undermined – favorizarea epitelizarii

T (Tissue Non-Viable or Deficient) – DEBRIDAREA – este cea mai raspandita metoda utilizata pentru conditionarea plagii si se refera la indepartarea tesuturilor devitalizate, a corpilor straini si a bacteriilor de la nivelul plagilor acute sau cronice. Aplicarea ei contribuie la imbunatatirea apararii locale, diminuarea infectiei si promovarea vindecarii. Obiectivul final al debridarii este obtinerea unei suprafete viabile a plagii care sa permita vindecarea, in cazul plagilor cronice aplicand conceptul de transformare a acestora in plagi acute.
Au fost identificate 6 metode de debridare a plagilor:

  • autolitica
  • chimica
  • mecanica (hidrochirurgia)
  • enzimatica
  • debridarea chirurgicala
  • biologica

Debridarea autolitica (produs : INTRASITE Gel) consta in utilizarea de catre organism a propriilor enzime (colagenaze, proteaze) pentru a rehidrata, inmuia si lichefia tesuturile necrotice si pentru a le desprinde de tesutul viabil. In cazul plagilor cu exsudat moderat sau minim, debridarea autolitica poate fi obtinuta cu ajutorul hidrogelurilor sau cu ajutorul pansamentelor care mentin un mediu umed la nivelul plagii – spume (produse : gama ALLEVYN) sau pansamente alginate (produse : ALGISITE Ag, ALGISITE M).
Debridarea chimica (produs : IODOSORB) implica utilizarea unor substante chimice pentru debridarea plagii. Printre substantele folosite se numara si cele pe baza de iod, fiind frecvent utilizate pentru indepartarea detritusurilor din plaga, respectiv a biofilmului.
Debridarea mecanica – hidrochirurgia (produs : sistemul Versajet) presupune utilizarea unui echipament care asigura debridarea plagilor prin folosirea unui curent de lichid steril sub presiune (aplicarea efectului Venturi) orientat paralel la suprafata plagii. Acest curent actioneaza ca un bisturiu si e capabil sa excizeze tesuturi cu o forta variabila, controlata, simultan cu aspirarea fluidelor si detritusurilor de la nivelul plagii. Hidrochirurgia reduce timpul de vindecare comparativ cu metodele traditionale, minimalizeaza deteriorarea marginilor plagii, provoaca o sangerare controlata si reduce costul pentru tratament prin reducerea numarului de debridari si a contaminarii.

I (Infection or Inflammation) – PREVENIREA SI CONTROLUL INFLAMATIEI SI INFECTIEI
Efectul daunator al infectiei microbiene asupra vindecarii plagilor a fost cunoscut de decenii. Odata cu utilizarea antibioticelor a inceput o noua era in evolutia plagilor infectate, insa utilizarea exagerata sau gresita a antibioticelor a condus la selectia de microorganisme care au dezvoltat mutatii ce le confera rezistenta la tratament.
In ultimii ani a devenit din ce in ce mai cunoscuta metoda de tratament a plagilor cronice prin intermediul pansamentelor cu argint. Ceea ce nu este foarte cunoscut, este faptul ca o concentratie prea mare de ioni de argint eliberati in plaga pot deveni toxici iar dimpotriva, in cantitate prea mica, se poate dezvolta rezistenta la argint asa cum se dezvolta si rezistenta la antibiotice. Este importanta forma sub care se gaseste argintul( argint sulfadiazina, argint metalic sau argint nanocristalin) si cantitatea de argint eliberata in plaga. Studiile au demonstrat ca doar argintul nanocristalin elibereaza in plaga o cantitate optima de argint, fiind in acelasi timp de 2,5 ori mai rapide decat celelalte forme. Pansamentele ACTICOAT sunt singurele cu argint nanocristalin si pot fi utilizate atat pentru prevenirea contaminarii bacteriene cat si pentru tratamentul infectiilor.

Un alt antimicrobian cu spectrul larg este iodul (produs : IODOSORB). Datorită proprietăților sale chimice, iodul este un agent bactericid, sporicid, protoacid, cisticid și virucid, aspecte care îi conferă aplicabilitate in tratamentul plagilor infectate.
Complicatiile aparute in vindecarea plagilor provoaca uneori o transformare a plagilor acute in plagi cronice. Studiile de fiziopatologie au evidentiat ca procesul fiziologic de vindecare al plagii poate fi perturbat datorita unui nivel crescut de proteaze si/sau un dezechilibru între nivelul proteazelor si inhibitorii lor. Plagile cronice au de obicei un PH de 7-8. Un mediu usor acid poate provoca vindecarea plagilor deschise. CADESORB este un cadexomer modulator de proteaze care reduce Ph-ul local al plagii si moduleaza activitatea proteazelor, ajutand la corectarea echilibrului natural in plagile cronice.

M (Moisture Imbalance)
DEZECHILIBRUL UMIDITATII / MANAGEMENTUL EXSUDATULUI
Cercetarile recente au aratat ca vindecarea plagilor cronice este mai rapida intr-un mediu umed, dar in acelasi timp cantitatea de secretii la nivelul plagii poate determina macerarea tisulara. In cazul plagilor cronice, indepartarea exsudatului in exces este un gest salutar deoarece acesta este bogat in matrix metaloproteinaze, enzime a caror activitate impiedica vindecarea. Astfel, principiul mentinerii unei stari de hidratare optime este hidratarea plagilor prea uscate si reducerea hidratarii plagilor prea umede. Pansamentele din gama ALLEVYN au o capacitate mare de absorbtie a exsudatului si pastreaza un mediu umed optim pentru vindecare (evapora controlat excesul de umiditate).
Pansamentele pe baza de alginat ce calciuALGISITE M si ALGISITE Ag – retin secretiile fiind utile in tratamentul plagilor exsudative sau infectate.
DURAFIBER – pansament extrem de absorbant, fabricat dupa o tehnologie unica, care in contact cu plaga formeaza un gel moale care blocheaza excesul de lichid si bacteriile.
Terapia prin presiune negativa (NPWT) Renasys – este presiune controlata subatmosferica care ajuta la vindecarea plagilor. Ca si mecanisme de actiune, terapia prin presiune negativa reduce exsudatul (scade edemul perilezional), stimuleaza fluxul de sange, provoaca micro si macrodeformarea leziunii si reduce pierderile de caldura prin evaporare. Pentru pacientii activi exista sistemul portabil Renasys Go sau sistemul de unica folosinta Pico.

E (Epidermal Margin – non advancing or undermined) FAVORIZAREA EPITELIZARII
Spre deosebire de plăgile acute unde etapele procesului de vindecare sunt bine individualizate (coagulare, inflamaţie, proliferare celulară, epitelizare cu remodelarea ţesutului cicatriceal), plăgile cronice rămân blocate în etapele de inflamaţie şi proliferare, si epidermul nu reuşeşte să migreze spre marginile plăgii.
Vindecarea este astfel prelungită la săptămâni, luni, ani sau plăgile devin nevindecabile – factorii care încetinesc, blochează si opresc vindecarea plăgilor sunt multipli.
Conform protocolului TIME, primele trei etape (T,I,M) pot fi reluate ori de cate ori este nevoie inainte da a trece la cea din urma – Epitelizarea.
In aceasta ultima etapa pot fi utilizate pansamente din gama ALLEVYN, CADESORB, Pico, OPSITE Post-Op Visible, BACTIGRAS.

GENERALITATI
Escarele sunt rani cutanate de origine ischemica cauzate de compresia tesuturilor moi intre un plan dur (o suprafata exterioara) si o proeminenta osoasa. Escarele sunt clasificate in functie de severitatea leziunii.
Presiunea constanta la nivelul unei portiuni a pielii reduce aportul de sange in acea zona si in final produce moartea celulelor, lezarea pielii si formarea de ulceratii.
Aparitia escarelor este determinata de mai mulți factori :
– Durata presiunii
– Intensitatea presiunii
– Capacitatea tesutului de a tolera presiunea

Importanta tuturor acestor factori este unanim acceptata – totusi, nu exista un consens privind intervalul de timp și intensitatea presiunii ce duc la afectarea țesutului.

Alți factori importanti sunt :
– Fortele de forfecare
– Forțele de frecare
– Umiditatea

Leziunile de decubit se produc mai frecvent la persoanele imobilizate la pat sau in scaunul cu rotile. In majoritatea cazurilor, o persoana cu escare are mai multe afectiuni asociate, ce pot afecta tratamentul sau vindecarea.
Escara, cunoscuta in termeni medicali ca ulcer de decubit sau ulcer de presiune, ramane o problema majora de sanatate, fiind una dintre complicatiile cele mai severe ale imobilitatii, in unele cazuri putand contribui chiar la deces.
Cele mai afectate zone sunt:
– Sacrul / Coccisul
– Calcaiul
– Ischion / Fese
– Marele trohanter / Sold

CLASIFICARE
Escarele sunt clasificate in functie de nivelul leziunii tisulare :

– Escara STADIUL I – pielea este intacta, dar cu prezenta eritemului (rosetii); de asemenea, poate fi prezenta o decolorare si/sau caldura.
– Escara STADIUL II – pielea este afectata superficial, la nivelul epidermului sau dermului. Plaga are aspectul unei dermabraziuni; poate fi prezenta ulceratia sau flictena.
– Escara STADIUL III – pielea este afectata in intregime, inclusiv tesutul subcutanat. Plaga are aspectul unei ulceratii profunde.
– Escara STADIUL IV – este afectata pielea in totalitate, in plus fiind prezenta necroza, care poate implica muschii si osul, tendoanele sau articulatiile.

MANAGEMENTUL DE INGRIJIRE SI TRATAMENT AL ULCERULUI DE DECUBIT (ESCARELOR)
Obiectivele principale sunt:

– Reducerea forțelor de presiune și forfecare
– Managementul exudatului
– Prevenirea contaminării (complicatiilor septice)
– Crearea unui mediu umed care stimuleaza vindecarea
– Prevenirea aparitiei leziunilor de decubit in alte zone.

Liniile de actiune depind de stadiul leziunii (I, II, III sau IV)

SELECTIA PRODUSELOR
Escarele sunt mult mai usor de prevenit decat de tratat. Pentru a preveni aparitia escarelor, este importanta identificarea factorilor de risc in vederea diminuarii actiunii acestora. Principalii factori de risc pentru aparitia escarelor sunt reprezentati de imobilitate si de nivelul scazut de activitate.
Este important sa se ia masuri pentru atenuarea sau indepartarea acestor factori, esentiala fiind reducerea presiunii de la nivelul proeminentelor osoase, precum si ingrijirea pielii din aceste zone.

Se recomanda :
repozitionarea pacientilor o data la 2 ore
utilizarea pernelor clasice pentru a evita contacul direct dintre proeminentele osoase si planul dur
utilizarea saltelelor speciale antiescare
utilizarea pansamentelor din spuma poiuretanica hidrocelulara. Peste 50% din leziunile de presiune apar pe zona sacrata sau a calcaiului – ALLEVYN Adhesive, ALLEVYN Sacrum si ALLEVYN Heel sunt proiectate special pentru a gestiona aceste regiuni si pentru a minimiza complicatiile. Aceste pansamente pot fi utilizate si in cazul escarelor de gradul I si II.
protejarea celor mai afectate zone cu OPSITE Flexifix poate oferi o barieră de contaminare și ajuta la reducerea forțelor tangentiale de forfecare.

INCONTINENTA URINARA SI/SAU FECALA este un factor de risc major. Este demonstrat faptul ca agraveaza leziunile pielii și creste riscul de infecție, in lipsa unei gestiuni adecvate. SECURA Z 30 poate ajuta la reducerea acestui risc prin protejarea pielii.

In cazul escarelor de gradul III si IV trebuiesc respectate etapele protocolui TIME

TESUTUL NECROZAT SAU TESUTUL FIBRINOS
Tesut necrozat (de regula de culoare neagra) sau tesutul fibrinos (galben), adeseori prezente, reprezinta o problema deosebita. Aceste tesuturi constituie un mediu de cultura favorabil dezvoltarii bacteriilor si trebuiesc indepartate pentru ca procesul de vindecare a plagii sa poata incepe. Debridarea acestor tesuturi reprezinta o etapa importanta in managementul leziunilor pentru a obtine rezultate optime.
INTRASITE Gel poate fi utilizat in mod curent in combinatie cu alte produse pentru a facilita debridarea autolitica, în special în cazul în care debridarea chirurgicala nu este adecvată.
IIODOSORB poate fi utilizat pentru indepartarea detritusurilor din plaga, respectiv a biofilmului (debridare chimica).
In cazul leziunilor de dimensiuni mari este recomandata debridarea hidrochirurgicala cu sistemul Versajet.

INFECTIA. MANAGEMENTUL INCARCATURII BACTERIENE
Escarele reprezinta o afectiune ce poate afecta viata pacientului, deorece tesutul lezat este foarte vulnerabil la infectii. Escarele de gradul III sau IV se pot infecta cu usurinta. Pansamentele cu nanocristale de argint pot fi utilizate atat pentru prevenirea cat si pentru tratamentul infectiei, structura nanocristalina conferind proprietati net superioare celorlalte produse pe baza de argint. Deasemenea, produsele pe baza de iod pot fi utilizate pentru managementul incarcaturii bacteriene.
ACTICOAT
ACTICOAT 7
ACTICOAT Absorbant
IODOSORB

MANAGEMENTUL EXSUDATULUI
In cazul escarelor de gradul III si IV exsudatul in exces trebuie indepartat. Pansamentele din gama ALLEVYN au o capacitate mare de absorbtie asigurand in acelasi timp un echilibru termic si fiind impermeabile la bacterii. Aceste pansamente pot fi utilizate in conjunctie cu INTRASITE Gel si ACTICOAT
Leziunile profunde pot fi dificil de tratat, deoarece acestea trebuie sa fie pansate cu grija, fara a provoca presiuni inutile in plaga.
ALLEVYN
Plus Cavity este special conceput pentru a aborda aceste tipuri de leziuni; de asemenea produsele pe baza de alginat cum ar fi ALGISITE M si ALGISITE AG sau DURAFIBER pot fi utilizate pentru plagile cu deschidere ingusta sau sinusuri.
Presiunea negativa reduce exsudatul, ceea ce duce la scaderea edemului perilezional, stimuleaza afluxul de sange, produce micro si macro deformare celulara si reduce pierderile de caldura prin evaporare.
Presiunea negativa poate fi utilizata impreuna cu ACTICOAT Flex.

Piciorul diabetic reprezinta o complicatie frecventa a diabetului zaharat. Termenul de ”picior diabetic” presupune ulceratii aparute la nivelul membrelor inferioare, care adesea sunt insotite de infectii.Multi dintre pacientii diabetici dezvolta ulcere ale piciorului la un moment dat, acestea fiind una dintre complicatiile majore ale diabetului. Odata aparuta, acesta leziune creste semnificativ riscul de amputatie pentru respectivul pacient.

Vindecarea plagilor este un fenomen natural de refacere a tesuturilor distruse. Diabetul este o afectiune metabolica care impiedica pasii normali ai acestui proces de vindecare.

Ulcerul piciorului la pacientul diabetic se produce ca rezultat al celor trei mari schimbari patologice:
– neuropatie senzitiva periferica
– neuropatie periferica motorie
– neuropatie autonoma.

Boala periferica vasculara poate de asemenea sa joace un rol important in ulcerul piciorului la pacientul diabetic.

NEUROPATIA SENZITIVA PERIFERICA actioneaza asupra piciorului diabetic facandu-l insensibil la durere si temperatura. Pacientul este incapabil sa recunoasca trauma si presiunea prin mecanismele uzuale de feedback. Deoarece senzatia este limitata, deteriorarea piciorului poate trece neobservata si se pot produce ulceratii severe.

NEUROPATIA PERIFERICA MOTORIE modifica anatomia piciorului datorita atrofiei sau din cauza schimbarilor survenite la nivelul musculaturii mici a piciorului. Caracteristice sunt degetele “in ciocan” sau degetele “in gheara” care la pacientul diabetic predispun la ulceratii la nivelul degetelor. Tesutul de sub degete nefiind expus normal la presiune, devine vulnerabil la formarea ulceratiilor.

NEUROPATIA AUTONOMA rezulta prin scaderea sau absenta transpiratiei ceeea ce duce la uscarea si craparea picioarelor, acestea fiind astfel predispuse la infectie. Bacteriile patrund in aceste fisuri si deterioreaza bariera protectoare a tesutului moale.

Ulcerele de la nivelul membrului inferior reprezinta cauza principala de amputatie la pacientii diabetici. Aproximativ 15% dintre diabetici vor face ulcer la nivelul membrului inferior la un anumit moment. Ulceratia este cel mai cunoscut factor precursor al amputatiei si a fost identificata in 85% dintre amputatiile membrului inferior.

TRATAMENT
Obiectivele primare ale tratamentului ulcerului piciorului diabetic sunt:
– Asigurarea aportului sanguin adecvat
– Redistribuirea presiunii
– Debridarea tesutului necrotic / non viabil
– Minimizarea riscului de infectie
– Imbunatatirea abilitatii pacientului de a controla conditia diabetica si de a-si verifica zilnic membrele inferioare.

SELECTIA PRODUSELOR
Datorita potentialului de infectie care duce la alte complicatii si in final la amputatie, ulcerele diabetice sunt tratate adesea destul de radical. In general tesutul necrotic este indepartat chirurgical cu bisturiul. De asemenea, in mod curent se foloseste si combinatia dintre debridarea chirurgicala si debridarea mai conservatoare cu pansamente Intrasite gel care pastreaza umiditatea. Acolo unde debridarea chirurgicala nu este adecvata se folosesc doar pansamente.

Pansamentele cu alginat ALGISITE M si ALGISITE AG sunt cea mai populara alegere pentru tratarea ulcerelor diabetice, in special in jurul degetelor iar pansamentul ALLEVYN este de asemenea eficient deoarece creaza conditii optime pentru vindecarea plagii in timp ce asigura protectia impotriva contaminarii si presiunii.
ALLEVYN Heel se poate utiliza atat la nivelul calcaiului cat si pentru pansarea bontului de amputatie sau piciorului.
Din moment ce de cele mai multe ori pacientul nu prezinta semne clasice de infectie, infectia poate progresa neobservata. Aplicarea pe ulcerele colonizate a pansamentului ACTICOAT sau IODOSORB ajuta la reducerea incarcaturii bacteriene.

Cele mai comune tipuri de ulcere ale piciorului sunt:
– Ulcer venos
– Ulcer arterial
– Ulcer cu etiologie mixta

ULCERUL VENOS

Ulcerul venos reprezinta aproximativ 70% dintre toate tipurile de ulcer. Acesta se produce secundar unei boli venoase de baza, datorita careia se deterioreaza venele superficiale si profunde sau se perforeaza, ducand la hipertensiune venoasa. De obicei, ulcerul apare pe gamba (gaiter region of the leg ) si este superficial si cu margini neregulate. Tesutul din jurul ulcerului este predominent viabil. Nivelul de exsudat este moderat spre mare, pana cand edemul generalizat care cuprinde tot membrul este tinut sub control prin terapie compresiva graduala.

ULCERUL ARTERIAL

Ulcerul arterial se produce ca urmare a unei boli arteriale – din cauza circulatiei deficitare de la nivelul membrului inferior se produce un ciclu de deteriorari ale tesutului (ischemia, hipoxia, necroza), ducand astfel la aparitia ulcerului. Boala arteriala are la origine fie vasele mici fie cele mari. Ulcerul arterial este de obicei localizat la nivelul maleolei (gleznei) mergand in jos pe picior. Prezinta margini uniforme si se prezinta sub forma de cavitate. Tesutul din jurul plagii este de cele mai multe ori non viabil sau palid.
Spre deosebire de ulcerele venoase, terapia compresiva NU este adecvata pentru tratamentul ulcerului arterial fiind necesara consultarea unui specialist vascular. Acolo unde este posibil, scopul este revascularizarea membrului. Daca nu este posibila interventia chirurgicala vor fi folosite produsele pentru tratamentul special al plagii.

ULCERUL CU ETIOLOGIE MIXTA

Ulcerul mixt isi are originea in primul rand in insuficienta venoasa cronica de la nivelul membrului iar capacitatea de a se vindeca este determinata de gradul de severitate al insuficientei arteriale coexistente. Este posibil ca in acelasi timp sa existe atat ulcer venos cat si arterial. La acesti pacienti ulcerele pot fi de ambele tipuri, dar cu toate acestea diagnosticul precis este vital, mai ales pentru ca terapia compresiva este rareori adecvata in boala arteriala . Tratamentul ulcerelor mixte se concentreaza in principal pe tratamentul plagii folosind metodele descrise mai sus.

TRATAMENT

TRATAMENTUL ULCERULUI VENOS

Compresia la nivelul membrului inferior este cel mai important factor in tratamentul conservator al ulcerelor venoase. Compresia graduala reduce presiunea anormal de ridicata din venele superficiale si poate imbunatati actiunea valvelor din vasele de sange. Rezultatul cel mai dorit este un ulcer vindecat care sa ramana vindecat. Studiile arata ca terapia prin compresie graduala accelereaza vindecarea.
In timp ce compresia ramane cel mai important factor in tratamentul ulcerului venos, unele ulcere produc cantitati foarte mari de exsudat, in special in timpul primelor 2 saptamani de tratament. In aceste cazuri se poate folosi ALLEVYN Non Adhesive pansament din spuma hidrocelulara care poate absorbi cantitatitati mari de exsudat si care creaza un mediu umed optim pentru vindecare. Pentru ulcerele cu incarcatura bacteriana mare se poate utiliza pansamentul ACTICOAT 7. Ambele pansamente se aplica pe plaga sub terapie compresiva.

TRATAMANTUL ULCERULUI ARTERIAL

In urma evaluarii facute de un specialist vascular, aceste ulcere pot necesita debridarea tesutului necrotic si non viabil, caz in care este sugerat INTRASITE Gel. ALLEVYN Non Adhesive este in special necesar la ulcerele arteriale, pentru protejare si asigurarea unui mediu umed optim pentru vindecare.

TRATAMENTUL ULCERULUI CU ETIOLOGIE MIXTA

Tratamentul este legat de diagnostic si va fi dictat de componenta venoasa /arteriala. In cazurile in care predomina componenta venoasa poate fi folosit un sistem de compresie redusa.

SELECTIA PRODUSELOR

NOTA: aplicarea bandajului compresiv trebuie facuta doar de personal autorizat.

TIPSELECTIE PRODUS
ULCER VENOSABPI > 0.8Bandaj compresiv
Pansamente:Managementul exsudatului:
Absorb exudatul si ajuta la crearea unui mediu umed optim pentru vindecare.
ALLEVYN

Antimicrobiene:
Pentru managementul incarcaturii microbiene
ACTICOAT
ACTICOAT 7
ACTICOAT Absorbant


ULCER ARTERIAL
Terapia compresiva NU ESTE INDICATA pentru tratamentul ulcerelor arteriale. Pacientii suspecti de ulcer arterial trebuie sa consulte un specialist vascular.

Produse pentru debridare:

Mentinerea umiditatii:
Rehidrateaza si curata tesutul necrozat.
INTRASITE Gel
Managementul exsudatului:
Protejeaza plaga si ajuta la crearea unui mediu umed optim pentru vindecare.
ALLEVYN

ULCER CU ETIOLOGIE MIXTATerapie compresiva redusa

 

Arsurile pot surveni in mai multe feluri. La copii si persoanele in varsta, cea mai frecventa cauza a arsurilor este oparirea cu lichide fierbinti, in timp ce la adulti arsurile la flacara sunt cele mai raspandite. Alte cauze pot include substante chimice, contact electric, deteriorare prin frecare si arsuri solare.

Gravitatea unei arsuri depinde de cativa factori, incluzand:
– Dimensiunea si adancimea arsurii
– Localizarea arsurii
– Varsta si conditia generala a pacientului

Studiile clinice sugereaza ca aproximativ 95% din arsuri sunt relativ minore, dar aproximativ 5% necesita spitalizare si tratament specializat. Gradul de severitatate al unei arsuri determina tipul de tratament necesar. Anterior, terminologia folosita pentru descrierea unei arsuri includea termenii de “Grad I”, “ Grad II” si “ Grad III”. Aceasta terminologie a fost inlocuita de clasificarea care detaliaza starea de degradare a tesutului, astfel:
– Arsuri Minore/Superficiale (denumite cateodata “epidermice”)
– Arsuri partiale superficiale
– Arsuri partiale medii
– Arsuri partiale profunde
– Arsuri in toata grosimea dermului

ADANCIMECARACTERISTICI
ARSURI MINORE / EPIDERMICERoseata
Durere
De obicei fara vezicule
Se vor vindeca in aproximativ 7 zile fara cicatrici
ARSURI PARTIALE SUPERFICIALEVezicule cu baza roz pal
Foarte dureroase
De obicei epitelizeaza in 10 – 14 zile fara cicatrici
ARSURI PARTIALE MEDII SI PROFUNDEEdem
Rosii sau cu baza alba +/- vezicule
Fara intoarcere capilara
Predominant dureroase
Vindecare in timp mai indelungat cu posibile cicatrici si contractura
Se vindeca in 14 – 28 zile
ARSURI IN TOATA GROSIMEA DERMULUITare, alb sau carbonizat
Fara durere
Vindecare in timp indelungat cu cicatrici si posibile pierderi ale functiilor

TRATAMENT

Obiectivele clinice in managementul arsurilor sunt:
– Stabilizarea pacientului
– Racirea plagii
– Debridarea tesutului devitalizat (necrotic)
– Protejarea impotriva infectiilor
– Inchiderea plagii de prima intentie, sau secundara, sau prin grefa de piele
Impactul primului ajutor nu poate fi subestimat. Pentru a preveni deteriorarea continua si pierderea profunda de tesut, primul ajutor trebuie acordat rapid si eficient. Transformarea arsurii se refera la procesul prin care tesutul deteriorat se poate extinde la straturile mai profunde, rezultatul fiind intarzierea vindecarii. Acest lucru creste riscul de aparitie a complicatiilor post vindecare precum contractia si formarea de cicatrici cheloide sau hipertrofice.

Anumite arsuri necesita evaluarea si / sau internarea intr-o unitate de arsuri.

SELECTIA PRODUSELOR

ADANCIMESELECTIE PRODUS
ARSURI MINORE / EPIDERMICEMentinerea umiditatii:
INTRASITE GelPansamente de protectie:
OPSITE Flexigrid
ARSURI PARTIALE SUPERFICIALEPansamente de protectie:
OPSITE FlexigridManagementul exsudatului:
ALGISITE M
ALLEVYNAntimicrobiene:
ACTICOAT
ARSURI PARTIALE MEDII SI PROFUNDEARSURI IN TOATA GROSIMEA DERMULUISe refera la arsurile tratate de clinician:
ACTICOAT
Biobrane
TRATAMENTUL CICATRICILORBanda de gel siliconic:
CICA-CARE

Cicatricile sunt inevitabile si fac parte din procesul natural de vindecare al organismului pentru cele mai multe dintre plagile dermului – reprezinta un raspuns fiziologic al organismului.

Cele mai multe dintre cicatrici nu au rezultate cosmetice sau functionale neplacute – tesutul cicatricial original este inlocuit gradat in timpul ultimei faze de vindecare. Rezultatul este reducerea inrosirii tegumentului, scaderea nivelului si fermitatii tesutului, tesut care este inlocuit cu o cicatrice plata, moale si pala la acelasi nivel cu pielea. Daca totusi acest echilibru delicat nu se produce in timpul procesului de vindecare, rezultatatul este o cicatrice anormala. Doua astfel de tipuri de cicatrici sunt cicatricile cheloide si hipertrofice.

CICATRICILE HIPERTROFICE
O cicatrice hipertrofica este tipic rosie, ferma si ingrosata iar de cele mai multe ori cauzeaza mancarime sau durere care scad pe masura ce cicatricea se matureaza. O cicatrice hipertrofica este in relief dar nu creste in afara locului original unde s-a produs trauma. Se poate produce in urma leziunilor termice, traumatisme, tensiune la nivelul cicatricei (spre exemplu suturi in tensiune in sau pe zona cu mobilitate crescuta: ex. genunchi), sau ca rezultat al reactiei organismului la un corp strain. Copiii sunt foarte predispusi la cicatrici cheloide din cauza dezvoltarii rapide a celulelor la tineri. Pe corp sunt cateva zone care sunt mai predispuse la formarea acestor cicatrici, incluzand zonele unde pielea este relativ groasa: spate, piept (inclusiv orice interventii chirurgicale in aceasta zona: chirurgia sanului sau chirurgia cardiaca) si umerii.

CICATRICILE CHELOIDE
Cicatricile cheloide sunt similare ca aspect cu cele hipertrofice adica rosii, hiperpimentate, ferme, in relief si pot fi nodulare. Si ele pot cauza mancarime sau durere. Cicatricile cheloide difera de cele hipertrofice pentru ca invadeaza tesutul inconjurator spre deosebire de cele hipertrofice care raman la nivelul zonei initiale de trauma. Aceste cicatrici sunt obisnuite printre pacientii cu tegument foarte pigmentat cu varste cuprinse intre 10 si 30 de ani si la pacientii cu leziuni termice. De regula se intalnesc pe lobii urechilor, spate, umeri si piept.

TRATAMENT
Sunt disponibile optiuni variate de tratament, incluzand:
– Revizie chirurgicala
– Terapie laser
– Terapie cu steroizi
– Bandaje compresive
– Benzi de gel siliconic

SELECTIA PRODUSELOR
Gelurile siliconice sunt dovedite clinic pentru tratamentul cicatricilor hipertrofice si cheloide si evita aproape toate dezavantajele altor tratamente. Actuala generatie de geluri siliconice include CICA-CARE, o banda autoadeziva de gel siliconic care a fost dovedit clinic ca reduce formarea cicatricilor la multi dintre pacientii din intreaga lume.