Prevenirea si tratamentul cicatricilor
Cicatricile sunt inevitabile si fac parte din procesul natural de vindecare al organismului pentru cele mai multe dintre plagile dermului – reprezinta un raspuns fiziologic al organismului.
Cele mai multe dintre cicatrici nu au rezultate cosmetice sau functionale neplacute – tesutul cicatricial original este inlocuit gradat in timpul ultimei faze de vindecare. Rezultatul este reducerea inrosirii tegumentului, scaderea nivelului si fermitatii tesutului, tesut care este inlocuit cu o cicatrice plata, moale si pala la acelasi nivel cu pielea. Daca totusi acest echilibru delicat nu se produce in timpul procesului de vindecare, rezultatatul este o cicatrice anormala. Doua astfel de tipuri de cicatrici sunt cicatricile cheloide si hipertrofice.
CICATRICILE HIPERTROFICE
O cicatrice hipertrofica este tipic rosie, ferma si ingrosata iar de cele mai multe ori cauzeaza mancarime sau durere care scad pe masura ce cicatricea se matureaza. O cicatrice hipertrofica este in relief dar nu creste in afara locului original unde s-a produs trauma. Se poate produce in urma leziunilor termice, traumatisme, tensiune la nivelul cicatricei (spre exemplu suturi in tensiune in sau pe zona cu mobilitate crescuta: ex. genunchi), sau ca rezultat al reactiei organismului la un corp strain. Copiii sunt foarte predispusi la cicatrici cheloide din cauza dezvoltarii rapide a celulelor la tineri. Pe corp sunt cateva zone care sunt mai predispuse la formarea acestor cicatrici, incluzand zonele unde pielea este relativ groasa: spate, piept (inclusiv orice interventii chirurgicale in aceasta zona: chirurgia sanului sau chirurgia cardiaca) si umerii.
CICATRICILE CHELOIDE
Cicatricile cheloide sunt similare ca aspect cu cele hipertrofice adica rosii, hiperpimentate, ferme, in relief si pot fi nodulare. Si ele pot cauza mancarime sau durere. Cicatricile cheloide difera de cele hipertrofice pentru ca invadeaza tesutul inconjurator spre deosebire de cele hipertrofice care raman la nivelul zonei initiale de trauma. Aceste cicatrici sunt obisnuite printre pacientii cu tegument foarte pigmentat cu varste cuprinse intre 10 si 30 de ani si la pacientii cu leziuni termice. De regula se intalnesc pe lobii urechilor, spate, umeri si piept.
TRATAMENT
Sunt disponibile optiuni variate de tratament, incluzand:
– Revizie chirurgicala
– Terapie laser
– Terapie cu steroizi
– Bandaje compresive
– Benzi de gel siliconic
SELECTIA PRODUSELOR
Gelurile siliconice sunt dovedite clinic pentru tratamentul cicatricilor hipertrofice si cheloide si evita aproape toate dezavantajele altor tratamente. Actuala generatie de geluri siliconice include CICA-CARE, o banda autoadeziva de gel siliconic care a fost dovedit clinic ca reduce formarea cicatricilor la multi dintre pacientii din intreaga lume.